nachos.se

Oskar Forsberg. Läkarstudent, Örebro. 26 år.

maj 22, 2019 Skola , , , ,

Laborationer

Lång dag i dag från åtta till fyra med två tunga men samtidigt intressanta laborationer på schemat.

Förmiddagen började med en laboration om njurfunktion. Gruppen hade innan laborationen blivit indelade i olika “dieter”.
Några skulle äta som vanligt, vissa skulle enbart dricka vatten från klockan 24 dagen före och några skulle vara “torra”, alltså utan vatten och mat från klockan 24 dagen före. Jag var i gruppen som skulle vara torra.

Laborationens syfte var att visa på hur njurens aktivitet varierar beroende på mat- och dryckesintag och det undersöktes genom urinprov och blodprov för att mäta nivåer av salter och andra ämnen i urin samt blodplasma. Därför var den här laborationen extra lärorik då vi studenter tog blodprov i en ven på varandra för första gången!
Med en handledare i närheten och tydliga instruktioner för bland annat hur vinkeln på kanylen skulle vara klarade jag det på första försöket. Kändes superbra!


Däremot lyckades inte personen som skulle ta prov på mig lika lätt och jag fick ta emot totalt fyra stick, men vad gör man inte för vetenskapen… 😉

Tabell med samtliga försökspersoners värden

På eftermiddagen hade vi en laboration om blodsocker och insulinfrisättning i blodet. Även för den här laborationen delades gruppen in i olika “dieter”. Dessa var nyttig frukost, onyttig frukost, druvsockerlösning i vatten, energidricka och sötströlösning i vatten (sötningsmedel).

Jag var i gruppen med sötningsmedel. Stevia i vattne stod på menyn för mig.

Först mätte vi blodsockernivån i ett fastevärde och därefter följde intag av respektive “diet”. När vi hade intagit vår mat eller dryck följde olika tidpunkter för mätning av blodsockret. Det var intressant att se hur olika värdena blev beroende på vad man hade inmundigat. Vi som hade sötningsmedel fick knappt någon skillnad alls medan alla andra grupper fick skillnader i varierande grad.

Även den här laborationen bjöd på nya erfarenheter då vi den här gången tog kapillärprov på varandra, i dagligt tal ett stick i fingret för blod till mätningen av blodsockret.

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.